Utgravingsprosjekt Mosterøyveien

Utfordrende oppstart

01.10.16

Med mange forventninger har vi nå endelig kommet i gang med utgravingene langs Mosterøyveien. Rogaland fylkeskommune hadde gjort noen oppsiktsvekkende funn under registreringene i 2013, så vi ventet med spenning hva mer vi kunne finne. Allerede de første tak med gravemaskinen avslørte et hittil ukjente kokegropfelt fra eldre jernalder (c. 500 før Kristi fødsel – c. 550 etter Kristi fødsel). 

Bilde av gravemaskin som avdekker område

Men været var en sann utfordring: ekstremnedbør i august oversvømmet både sjaktene og parkeringsplassen.

Bilde av feltet etter regnvær

Mye finurlig handarbeid måtte til for å rense frem en velbevart tuft av et staselig langhus (Bilde 3).  Dette langhus ble antageligvis bygget c. 200 eller 300 år etter Kristi fødsel og bestå mange år med flere ombyggingsfaser, inntil det ble oppgitt eller forlatt i folkevandringstiden (c. 375 – 550 e. Kr. F.). Vi har funnet en rekke leirtøyskår i flere gulvlag, både i og utenfor huset. Dette betyr av de forhistoriske strukturene er ikke ødelagt av plogen, som det vanligvis er. Men bonden og grunneier på stedet har fortalt oss at her har han ofte hevet plogen litegran, for her var det mye stein. Det gikk rykter om at det eldste huset på slektsgården stod her! På denne måten kan vi få en fantastisk innsyn i en gård fra eldre jernalder, som ligger rett inntil det gamle tunet. 

Bilde av tuft på Mosterøy

Tirsdag 4. okotber har vi Åpen dag på utgravingsfeltet. Da kan du høre mer om det vi finner. Velkommen fra kl. 17.


Kommentarer


Arvid Massen
04.10.2016

Tusen takk til Volker for en interessant og god innføring om funnene under Åpen Dag (4. okt.).

Det var kjekt å se at så mange hadde funnet veien og kom med mange gode spørsmål. 

Takk også til de andre arkeologene som villig svarte på spørsmål. 

 

Mvh Nina og Arvid 

Volker
06.10.2016

Tusen takk for hyggelig kommentar! Vi vil også takke de mange interesserte for stort oppmøte. Det er veldig flott å se at befolkningen er interessert i forhistorien og det som ligger under bakken. Dette gir oss enda mer motivasjon å grave og dokumentere de arkeologiske funnene før de forsvinner med anleggsvirksomheten. Det er jo ikke bare fordi vi synes det er morsomt, men fordi vi ønsker at menneskene også i framtiden kan ha denne viten om fortiden!