Utgravingsprosjekt Breivikbakken, Hommersåk

Hommersåk helt på tampen

23.10.14
Av Redaksjonen

hillustr2Arkeologisk museum, ved Universitetet i Stavanger har i hele sommer hatt en undersøkelse på Hommersåk i Sandnes kommune. Det har dessverre vært liten, eller ingen, bloggaktivitet fra denne undersøkelsen. Men her kommer et lite innlegg før vi går inn i den siste uken.

I løpet av perioden har vi undersøkt flere lokeliteter innenfor området. Blant annet fikk vi påvist funnførende mas.ser under transgresjonslag.Her har vi gjort funn av gjenstandsmateriale i hovedsakelig flint, men også biter med ubrent bein og relativt store mengder hasselnøtter, og skall. Både brente og ubrente. Så bevaringsforholdene er ganske gode her nede. Dessverre klarte vi ikke å påvise noen strukturer, ildsteder, teltringer o.l. Men det materialet vi har sammen med naturvitenskapelige analyser vil si oss ganske mye om dette området. Det nederste laget her har vi allerede fått datert til 6500 BP, eller ca. 5400 f.kr.DSC_0168 ny

Vi åpnet også et lite område som ligger bak det som har vært et fint svaberg i eldre steinalder. Slike steder tiltrekker seg som regel alltid aktivitet, og det har det gjort denne gangen også. Vi åpnet noen ruter i bakkant av steinen, og traff på noen ildsteder som lå inntil steinveggen, og en del funn som indikerer aktivitet til siste del av eldre steinalder, seinmesolitikum. Helt sikre blir vi ikke før vi har fått dart prøvene i vinter. Vi fant også noe som vi til slutt har tolket som perler, vi var innom både jernutfelling og aurdannelse rundt røtter. Men det ser absolutt ut som om dette er perler i brent leire. Vi venter spent på materialanalysen, og dateringer fra dette området. DSC_0002 red ny

DSC_0247 ny

I tilelgg til de to lokalitetene holder vi nå på å grave restene av det som sannsynligvis har vært et ganske så kraftig kulturlag. Vi får komme nærmere inn på dette i neste innlegg.


Kommentarer


Anders
24.10.2014

Hei Krister. Hvordan har du laget de to ortofotoene i artikkelen? De var veldig fine 🙂

// Anders

Krister Eilertsen
24.10.2014

Hei Anders
Det er desverre ikke jeg som har laget disse oversiktsfotoene, vi har en på museet som er veldig flink med dette. Han heter Theo Gil Bell.
De er tatt med drone og georeferert slik at man kan sette dem sammen. Må nesten henvise deg videre hvis du vil ha flere detaljer.

Krister

Einar
05.11.2014

Hei Krister
Vi pratet over gjerdet siste uka dere holdt på. Du nevnte da at det muligens var funnet pålehull i det siste området dere jobbet på. Har du et bilde?
«Nyfiken tilskuer»

Krister Eilertsen
21.11.2014

Hei Einar
Takk for interessen og beklager sent svar. Helt på slutten fikk vi som du nevner avdekket og undersøkt noen staurhull som hører til en mindre teltkonstruksjon. Veldig spennende funn som vi ser frem til å få datert.Jeg skal få skrevet et nytt innlegg her på Norark ganske snart hvor jeg legger ut noen bilder av staurhullene og teltkonstruksjonen.
Krister