Utgravingsprosjekt Vinstravassdraget

Historiefortellerne – formidling i felt

22.05.14
Elever fra Skåbu Oppvekst i gang med såldingen. Foto: Hildegunn Maria Haanes Ruset, KHM

Fjellbygda Skåbu ligger 850 moh og teller 650 innbyggere. Storesøster Vinstra ligger ca. 2,5 mil ned i dalen og har fem ganger så mange innbyggere. Flere av innbyggerne i hele Nord-Fron kommune har et forhold til området vi jobber i. Her drar folk for å fiske, telle elg eller gå tur i terrenget og langs den flotte kulturstien som er laget i området.

Når vi nå avdekker mer og mer av stedets historie føles det viktig og verdifullt for oss å fortelle historiene om fortidens mennesker til de menneskene som bruker området i dag. Når engasjementet og kunnskapslysten er så stor som hos folk her, så blir det i tillegg veldig moro. 

Tekst: Hildegunn Maria Haanes Ruset                                                                         

Vinstravassdragets østligste og lavestliggende vann er Olstappen. Det er langs dette vannet at snøen har smeltet og kulturminnene er tilgjengelig for oss arkeologer, for øyeblikket. Fjorårets sesong var spennende og førte til de før omtalte dateringene av brent elgbein som viser oss at det har vært elgjakt her i over ti tusen år. Det er utrolige lokaliteter langs vannets østside, med tjukke kulturlag og mange flotte funn. Det er ikke rart at dette engasjerer flere enn arkeologene!

Skolebesøk

Allerede i fjor viste Skåbu Oppvekst, som inkluderer barnehagen, barneskolen og ungdomsskolen, interesse for prosjektet vårt og i år fikk vi muligheten til å invitere dem i felt.

Vi startet  opplegget med at en av arkeologene besøkte skolen for å gi et innblikk i hva vi allerede vet om området. Vi ble imponerte over kunnskapen som allerede fantes både på barnetrinnene og ungdomstrinnene!

De to påfølgende dagene kom elevene på besøk til arkeologene, vi hadde ca. 40 elever i felt fordelt på to dager. Elevene fikk grave i ferdig oppsatte ruter og vi hjalp dem å gå igjennom soldene. Vi fikk gravd mye på de timene vi hadde besøk! Elevene var engasjerte, flinke og utholdende. Ingen sure miner, verken over gjørme, tunge bøtter eller mange tomme sold på rad. Og ofte dukket det opp fine, små avslag av flint og kvartsitt i soldene. Praktfunnet, gjort av to elever på ungdomstrinnet, var likevel en hel pilspiss i skifer. Da trengte ikke arkeologene forklare noe som helst, dette skjønte alle hva var!

IMG_2954

Ivrige og flinke elever ved Skåbu Oppvekst. Foto: Hildegunn Maria Haanes Ruset, KHM

DSC_0348

Fornøyde elever med flott funn av pilspiss i skifer. Foto: Tori Virik Nøvik, Skåbu Oppvekst

Åpen dag

Noen av elevene kunne fortelle at det var noen misunnelige foreldre hjemme den dagen de var i felt. Vi bestemte oss derfor for å ønske de voksne velkommen i felt uken etter, med forbehold om at feltet ikke var oversvømt!  Tirsdag denne uken tok vi en åpen dag på sparket og ønsket folk velkommen i felt fire timer på ettermiddagen.

Flere av skolebarna tok med seg foreldre og småsøsken og vi fikk også besøk av representanter fra reiselivet i Skåbu og hyttefolket. Til sammen var det i overkant av 30 besøkende som tilbrakte den vakre ettermiddagen ved Olstappen sammen med oss.

Arthur Bredli - utgraving Olstappen 2014 8039

Det er flott å ha besøk av lokale kulturminneentusiaster med stor kunnskap. Foto: Hildegunn Maria Haanes Ruset, KHM

IMG_3039

Gjester i felt vurderer funnene de har gjort. Foto: Hildegunn Maria Haanes Ruset, KHM

Utstilling

Vi stopper ikke der, for når man jobber i et lokalsamfunn som er interessert i historiene vi kan fortelle er det viktig å få den historien ut til så mange som mulig. I dag åpnet vi en liten, men flott utstilling på Rødhette og Ulven, en populær restaurant i Skåbu. Her stiller vi ut fantastiske landskapsbilder fra Vinstravassdraget, informasjonsplakater om prosjektet og ikke minst flotte replikaer[1] av noen av fjorårets skiferfunn.

bilde(2)

Liten, men informativ utstilling på den lokale restauranten. Foto: Hildegunn Maria Haanes Ruset, KHM

Utbytte for alle parter

Å drive så intensiv formidling koster litt, men gir desto mer tilbake. Arkeologiens rolle i samfunnet styrkes på denne måten, og de interesserte og gode spørsmålene vi får fra publikum gjør at vi gjør jobben vår enda bedre. Skolebesøk og besøk av publikum for øvrig kan, hvis det er organisert på en god måte, være effektive timer arbeid i felt. Vi stortrives med den fine kontakten vi har fått med lokalbefolkningen her og ser fram til å grave opp flere gode historier vi kan dele med dem.

[1] Laget av Kutschera Crafts
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.