Utgravingsprosjekt Sømmevågen

Funnvassing på Sømme

28.07.14
Av Redaksjonen

 

Nå som vi er kommet omtrent halvveis i utgravningene her på Sømme, tenkte jeg det var på tide å skrive litt om hva vi har funnet så langt.

Vi har til nå 5 bekreftete tufter/gulvlag med tilhørende ildsteder og møddinger. Foruten de littiske funnene, inneholder gulvlagene mye brent bein og i møddingene er det dessuten en god del ubrente bein. Så langt ser det ut til at hovedaktiviteten er tidligneolittisk, men vi har også klare innslag fra sen-mesolitikum og enkelte funn fra overgangen til mellom-neolitikum. Som vanlig, her på Jæren, er flinten dominerende, men vi har også funnet overraskende mye rhyolitt. Bildet over viser en typisk funnsituasjonfra en kvadrant i et av de lagene som inneholder mye rhyolitt. Teknologisk er det den sylindriske teknikken som dominerer, med det naturlige resultat at vi har et stort antall prosjektiler. Det ligger, bokstavelig talt, pilspisser overalt, og de av dere som har besøkt oss, har sett av vi vasser i funn.

Situasjonen med 2,5 meter overliggende masser har gitt oss godt bevarte kulturlag som «avleverer» bortimot 10 000 funn hver uke! Heldigvis har vi fått Oliver Sørskog til å vaske og grovsortere disse funnene for oss , så vi vet allerede nå at vi har mellom 150 og 200 000 littiske funn! Med den stadig voksende funnmengden, er det en viss fare for at han ender sesongen med et alvorlig tilfelle av innehud 🙂
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.