Utgravingsprosjekt Rv. 555 Sotrasambandet

Kleberkunst som gav fiskelykke?

16.05.18

Kommentarer


Tom Haugen
16.05.2018

Hei
Flott artikkel, med tanke på vekt er jo dette et stort “søkke” i dag vil vel slike vekter kun benyttes ved havfiske på riktig dypt vann eller i kraftig strøm. De hadde vel ikke snørelengder på 100vis av meter i steinalderen..? Kan søkket være noe annet? Pynt på en slags rituell stav? Våpen, for eksempel ala morgenstjerne festet til håndtak hengende fra tau?
Flott var det uansett. Skriv på, jeg leser alt som blir publisert hos dere.
Mvh Tom Haugen

Leif Inge Åstveit
16.05.2018

Hei Tom. Artig at du liker artikkelen, og stiller gode spørsmål i tillegg!

Det kan godt være du har rett i din skepsis mot dette som fiskesøkker. Det er liksom noe litt merkelig med disse søkkene… De minste er under 0,5 gram og virker å være i letteste laget for å brukes som søkker. Det tyngste er jo over 200 gram, og virker å være for tungt…Det finnes selvsagt mange søkker mellom disse ytterpunktene, men det er er jo godt mulig at søkkene i hver ende av vektskalaen egentlig er noe helt annet enn fiskesøkker.

Når det gjelder de tyngste søkkene, er det likevel verd å påpeke at det finnes bergkunst fra Alta som viser fantastiske scener med fiske av kveite som henger i enden av et langt snøre, dypt under båten
(https://www.altamuseum.no/no/bergkunst). Så det er jo ikke helt usannsynlig at fiskere i steinalderen både kunne nå store dyp, og trekke store fisk opp derfra.

En annen mulighet er at dette er søkker som har vært brukt i forbindelse med “passive” fiskeredskaper som ruse, garn eller teiner.

Jeg synes for øvrig også ditt forslag om dette som pynt på en rituell stav, eller våpen, er interessant. Fra denne perioden finnes jo både korsformede køller, klubber og hakker laget av stein, og det er liten tvil om at dette er våpen eller prestige/statussymbol (http://www.norark.no/prosjekter/svortland/svortlandhakka-komplett/). Kanskje har de store ornerte “fiskesøkkene” en tilsvarende funksjon som disse, og altså i tråd med det du foreslår? Vi håper selvsagt at de videre utgravningene på Sotrasambandet kan bringe oss nærmere et svar på dette.

mvh

Leif Inge Åstveit

Erika Søfting
25.05.2018

Hei dere

Flott artikkel om vakre søkker. Jeg vil bare følge opp forrige innlegg, fra Tom Haugen.
Det er liten tvil om at steinalderens mennesker hadde avanserte teknikker og teknologi for fiske. Det viser blant annet funn fra Træna i Nordland, som ligger langt ute i havet. Der har det vært bosetning i steinalderen, og det er funnet store, vakre beinkroker for fiske, som må ha vært beregnet på større fisk. I tillegg viser aktiviteten på Træna at steinalderens mennesker i Norge hadde farkoster som kunne reise utenfor skjærgården.

Men hvis vi antar at søkkene ikke er beregnet for fiske, så har jeg et forslag. Begge de store søkkene er funnet inne i boliger. Kan det hende at de har vært brukt til motvekt for utstyr i boligen? For eksempel til luke over røykåpningen, til motvekt for noe som hang over ilden, eller til tekstilarbeid. Fletting, flamming og veving av bånd for eksempel, forutsetter at ene enden av arbeidet festes i noe. Et søkke i enden av arbeidet vil være en god løsning i et rom der man ikke har en påle å feste i. Bruksområde inne i boligen rettferdiggjør også å bruke tid på ornamentikk, av rent estetiske grunner.

Leif Inge Åstveit
28.05.2018

Hei Erika.
Du har selvsagt helt rett i at menneskene hadde avansert teknologi knyttet til fangst og fiske i steinalderen. Du viser til Træna som et eksempel på dette, og langs kysten er det mange øyer langt til havs med spor etter bosetning helt tilbake til begynnelsen av steinalderen. Andre eksempler er Utsira vest for Haugesund, og Vega nordvest for Brønnøysund. Skulle en i det hele tatt komme seg ut til disse stedene langt fra kysten, og i tillegg drive fiske og fangst her, så måtte en ha utstyret i orden.

Ditt forslag om søkkene som en slags motvekt til utstyr inne i boligen er veldig interessant. Vi kommer nok til å vurdere dette, sammen med andre alternativ når vi skal sammenfatte resultatene fra undersøkelsene på Sotrasambandet. Det kan godt tenkes at funnkonteksten inne på boligflater er et godt spor…Har du andre ideer om bruksområde er du hjertelig velkommen til å ta kontakt!

mvh

Leif Inge ÅstveitLegg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.