Utgravingsprosjekt Ranheim

Nytt om trekantanlegget på Ranheim

17.07.13
Av Geir Grønnesby
Trekanten på Ranheim. På dette bildet vises ikke alle de indre stolpene, men nok til å se den systematiske stolpesettingen. Foto Geir Grønnesby, NTNU Vitenskasmuseet.

Kokegropen med tre grøfter i en likesidet trekant rundt, viser seg å ha en særegen stolpesetting innenfor trekanten. Det er plassert stolper langs innsidene av trekanten samt stolper på tvers. Vi er enda ikke sikre på hva dette er, men ett forslag er interessant.

Det er nemlig foreslått at det er et såinnhus. De som kommer fra Stjørdal vet hva et såinnhus er (det er selvfølgelig en stjørdaling som har foreslått dette). Det er en bygning/konstruksjon for å tørke malt. I Stjørdal finnes en lang tradisjon for ølbrygging og mange av gårdene i Stjørdal har et såinnhus. De fleste er av nyere dato og ser ikke ut som vår trekant. Det er imidlertid noe interessante trekk ved trekanten. Den er åpen i spissene, noe som har fått enkelte til å foreslå luftekanaler. Den indre stolpesettingen er tolket som å bære noe, kanskje en plattform for å legge det som evt. skal tørkes. Tatt i betraktning at de store mengdene med bryggestein kan ha vært brukt til brygging, er dette et interessant forslag.

Trekanten på Ranheim. På dette bildet vises ikke alle de indre stolpene, men nok til å se den systematiske stolpesettingen. Foto Geir Grønnesby, NTNU Vitenskasmuseet.

Trekanten på Ranheim. På dette bildet vises ikke alle de indre stolpene, men nok til å se den systematiske stolpesettingen. Foto Geir Grønnesby, NTNU Vitenskapsmuseet.


Kommentarer


Margrete Figenschou Simonsen
17.07.2013

Veldig interessant! Uten direkte sammenlikning forøvrig men en parallell kan være kjoner brukt for å tørke korn, i nyere tid. De har også en konstruksjon bestående av et ildsted i bakkenivå og en trekonstruksjon over, i to nivåer. På Østlandet er disse firkantet, kvadratiske eller rekatngulære.Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.