Blant hval- og seljegere i Horten

06.06.13
Av Redaksjonen
Avtorving på en av boplassene ved Solveig Lyby og Heidi Strandman

I tidsrommet 3. juni til 26. juli 2013 vil Kulturhistorisk museum foreta en utgravning på Skoppum i Horten. I nøstvettiden (6350–4650 f.Kr.) var store deler av Horten et skjærgårdslandskap med utall øyer og holmer. Mange av dem ble besøkt av datidens jegere og samlere, og på flere etterlot de redskaper og avfall. I tillegg er det funnet spesielt mange steinøkser fra dette tidsrommet i Skoppumsområdet.

Det har blitt gjennomført forholdsvis få utgravninger av nøstvetboplasser på vestsiden av Oslofjorden. En av de mest sentrale for forståelsen av perioden, Frebergsvik, ligger imidlertid kun en knapp mil unna. Bevaringsforholdene var uvanlig gode på Frebergsvik, og ved siden av funn i stein fremkom spisser og av bein. Funn av dyrebein taler for en begrenset beskatning av landpattedyr, mens jakt på småhval og sel har vært av større betydning. Sjøfugl synes også å ha vært en sentral ressurs.

Det skal nå undersøkes tre boplasser på høydedraget sør for Skoppum pukkverk. Det er godt håp om at undersøkelsene vil frembringe mer kunnskap hvordan nøstvetfolket utnyttet ressursene og hvilken teknologi de rådde over.

Undersøkelsen finner sted i forbindelse med en utvidelse av Skuppum pukkverk i regi av Martin Haraldstad a/s.

Beinredskaper fra Frebergsvik. Ill. Lil Gustafson (Mikkelsen 1975:fig.20)

Beinredskaper fra Frebergsvik. Ill. Lil Gustafson (Mikkelsen 1975:fig.20)
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.