Utgravingsprosjekt Hestvikholmane

En vanlig dag

31.05.12
Av Redaksjonen

Siste dag i mai har vært en sur og kald dag med sludd og haggelbyger, men motivasjonen er på topp hos alle etter snart 6 uker i felt. Møre og Romsdal fylkeskommune har vært på besøk både i går og i dag og det har vært utrolig hyggelig.  På lok 1 har vi i dag funnet rester etter et ildsted som er rund ovalt og ca 1 meter i diameter. Det er funnet endel kull og brent flint innenfor noe som ser ut som en liten steinsetting.

Jordmassene innenfor er også noe mørkere og feitere enn det utenfor. Lok 1 ligger ca 38 moh og kan på bakgrunn av hoh og flintmaterialet dateres til Tidlig Mesolittikum. Det er også funnet en liten klump med oker like ved ildstedet. Oker er et mineral og en type fargestoff som ble brukt i forhistorisk tid. Kanskje ble det brukt som maling på ulike treredskaper eller rett og slett som sminke og pynt. Det er også kjent bruk av oker i enkelte gravkontekster og til maling av figurer på berg.

Det begynner å dukke opp en interessant struktur på lok 8 som kanskje kan være et ildsted, men nest uke får vise om dette er rett.

På lok 11 og 14 begynner det etterhvert å dukke opp mange økser og meisler. I dag fant Ingvild den minste lille grønnsteinsmeisel jeg noen gang har sett!  Den er bare 3 cm lang med nydelig slipt egg. Hva den har vært brukt til kan man jo bare spekulere på, men her har det foregått spesialisert håndverk.

På lok 10 gikk det meste sin vante gang i dag. Mange små flintfliser som forteller at her har de tilvirket redskaper, men vi finner få redskaper på lokaliteteten. Hvor har de blitt av? Selv om lok 10 ligger på nesten samme høyde som lok 11 og 14 er den svært forskjellig fra disse to.
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.