Utgravingsprosjekt E18, Martineåsen

Flintbonanza på idyllisk steinalderboplass i Larvik

01.06.13
Av Redaksjonen
Boplassflaten. Hoveddelen av redskapsproduksjonen har foregått i forkant av knausen.

På en liten flate på Martineåsen i Larvik, er vi nå inne i den andre av tre uker med utgravning av en steinalderboplass. Boplassen ligger på en liten og godt avgrenset nord-sørorientert flate, som skrår svakt mot sørøst før den faller bratt ned mot E18 og Farrisvannet. De funnførende områdene ligger mellom 77–80 moh, og kan utfra dette dateres til overgangen tidlig- til mellommesolitikum (8500-8100 f.Kr.).

Som hell i uhellet sørget det kraftige regnværet for å vaske fram flint flere steder på flaten, og i ett lite område dukket det opp uvanlig mye flint like under torven. Den første kvadratmeteren vi gravde ble derfor lagt til dette området, og der traff vi jackpot (og den foreløpige funnrekorden for utgravningen) med 500 flint innenfor én kvadratmeter! På nåværende tidspunkt har vi utvidet området noe og samlet inn rundt 1500 flintfunn.

Konsentrasjonen med flint ligger lunt til på den nordlige delen av flaten, inn mot foten av en bergknaus omgitt av enkelte større steinblokker. Flintavfallet ser ut til å representere rester av flere produksjonssekvenser for bl.a. jaktvåpen. Mens vi graver, og flinten stadig glimter i såldet, har vi sett for oss den lille gruppen mennesker, som for ca. 10 300 år siden, satt rundt om på steinene i den lune kroken av flaten og produsert jaktredskaper, mens de pratet om vær og vind, lo og fortalte gode historier.

Nå krysser vi fingrene og håper at vi finner rester etter bålplasser, som også kan gi oss en mer nøyaktig datering av steinalderhverdagen på Martineåsen!
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.