Forrige uke var det yrende liv på jordene ved Riggesum gård i Hobøl. Nærmere to hundre skoleelever i alderen 7-12 år besøkte Kulturhistorisk Museums utgravninger langs den nye E18-traseen gjennom kommunen.
På spørsmål fra arkeologen om de hadde hørt om veiutbyggingen i kommunen var svaret entydig fra alle elevene: ja! Men at det hadde bodd mennesker i kommunen i flere tusen år var mer ukjent for de aller fleste.
I samarbeid med Statens vegvesen ble skolene i kommunen invitert til å besøke utgravningsfeltet. Tilbudet var populært, og alle de tre skolene i kommunen sendte flere av sine klasser. Til sammen var det nærmere 200 elever på besøk i løpet av to dager.
Omvisning på feltet
To ulike ting sto i fokus da elevene besøkte utgravningen: De skulle lære mer om forhistorien i nærmiljøet sitt, og de skulle få innsikt i hvordan feltarkeologer jobber for å finne informasjon om dette. Elevene ble delt i grupper og fikk en times omvisning. Blant annet fikk de se et toskipet langhus, slik det ser ut 3000 år etter at det ble bygget. Noen elever fikk også prøve seg på ulike deler av utgravningsprosessen og alle fikk ta og føle på ekte arkeologiske funn. Blant funnene var nok deler av en hodeskalle det mest spennende for de fleste!
Samfunnsengasjement
Elevene imponerte med både gode svar og ikke minst flotte spørsmål. Av svarene på hva vår tid vil bli kalt om tre tusen år var tankene mange: Blant de mest kreative svarene var ”teknologialderen”, ”stålalderen”, ”plastikkalderen” og ”rikealderen”. Det som gjorde mest inntrykk på arkeologen var kanskje likevel svaret ”krigsalderen”.
Mange spørsmål
Elevene stilte spørsmål om hvilket språk det ble snakket i bronsealderen, om man hadde kjæledyr og om vi kan være sikre på at langhusene ikke hadde flere etasjer? De engasjerte og smarte elevene viste oss virkelig verdien av å formidle historie og arkeologi til lokalsamfunnet! Kanskje fikk også arkeologene noen nye ideer til tolkning..?
Kort om prosjektet
Kulturhistorisk museum har i sommer undersøkt flere bosetningslokaliteter og gravrøyser fra perioden yngre bronsealder – middelalder (1000 f.Kr. – ca. 1350 e.Kr.) ved Melleby, Riggesum og Foss i Hobøl. Utgravningene er ledd i forberedelsene til bygging av ny E18 gjennom kommunen.
Ukjent område
Den nye veitraseen, nord for dagens E18, går gjennom et område hvor det ikke tidligere har vært kjent arkeologiske kulturminner. Blant funnene er spor etter flere forhistorisk bygninger og aktivitetsområder. Bygningene er foreløpig datert til bronsealder og eldre jernalder. Det er også vært undersøkt tre gravrøyser og en hulvei, som kan ha hatt tilknytning til bosetningen.
Forventet anleggsstart for ny E18 Knapstad – Akershus grense er 2013.