Utgravingsprosjekt Dalem

Utgravning nær funnstedet for den berømte Dalemspenna

03.05.13
Av Redaksjonen

I 1868 og 1871 gjorde ble det gjort store funn på Dalem i Sparbu, i dag Stenkjer kommune. Like ved Skeifeltet, Nord- Trøndelags største gravfelt, ble en av de mest praktfulle funn fra norsk folkevandringstid (400- 550 e.kr.) avdekket. Dalemsfunnet består blant annet av norges største relieffspenne i forgylt massivt sølv (23 cm lang), 3 gullbrakteater samt en lang rekke andre gjenstander, inklusive rester etter våpen.

29. april startet Vitenskapsmuseet utgravninger på et område like øst for det stedet Dalemfunnet ble gjort. Før graving av en kabelgrøft for fiberoptisk kabel, gjorde Nord-Trøndelag fylkeskommune en registrering av kabeltraséen. I de områdene det ble gjort funn, er nå Vitenskapsmuseet inne å graver ut de arkeologiske strukturene som vil bli ødelagt av kabelgrøfta.

Hittil har vi snart fullført avdekking med gravemaskin i et mindre området nært funnstedet for Dalemspenna, der vi finner kokegroper, stolpehull og mulige veggrøfter til hus. I tillegg har vi et lag med kokstein og trekull som kan være rester av et såkalt bryggesteinslag, likt det som skal undersøkes på Ranheim i år. Det andreområdet ligger langs hovedveien. her har vi satt i gang avdekking, men har fått problemer som følge av tela som ligger ekstra lenge i år. Vi håper å fortsette avdekkinga her i neste uke.
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.