Utgravingsprosjekt Benan

Dokumentasjon av helleristninger i 3D på Benan

20.09.13
Av Redaksjonen

Tekst: Eva Lindgaard

NTNU Vitenskapsmuseet dokumenterer i disse dager et helleristningsfelt på Benan i Nord-Trøndelag. Feltet, som har vært kjent fra før, er utvidet ytterligere i alle himmelretninger og som et resultat av dette er flere nye figurer funnet.

Feltet er av bronsealdertradisjon, og nå dokumenteres det både ved at figurer krittes opp ved nattlysing, og tegnes over på plast og ikke minst ved 3D-dokumentasjon.

3D-dokumentasjon gjøres gjennom å fotografere hele berget og behandle bildene i et fotogrammetriprogram. Denne metoden er høyst uvanlig ved bergkunstregistrering og såvidt vi vet er NTNU Vitenskapsmuseet de eneste som dokumenterer bergkunst i 3D på denne metoden akkurat nå.

Vi fikk besøk av NRK som har skrevet en liten artikkel på sine hjemmesider samt laget en videoreportasje om feltet. Begge reportasjene kan du finne på NRK’s hjemmesider.

Hektisk aktivitet på Benan. Her ser vi  fotograf  Arve Kjersheim fra ArkFoto,  arkeologene Petter Einang, Rune Normann og James Dodd samt entusiastisk grunneier Anfinn Benan. Foto: Eva Lindgård/NTNU Vitenskapsmuseet

Hektisk aktivitet på Benan. Her ser vi fotograf
Arve Kjersheim fra ArkFoto,
arkeologene Petter Einang, Rune Normann og James Dodd samt entusiastisk grunneier Anfinn Benan. Foto: Eva Lindgaard/NTNU Vitenskapsmuseet
Legg igjen en kommentar

Felt markert med * er påkrevd. E-postadresser vil aldri deles.